A Harangod-Mag cégcsoport 2003-ban kezdte meg mangalica tenyésztési tevékenységét. A mangalica, az ún. „magyar disznó” 2004. év óta hungarikumnak - nemzeti kincsnek - minősül. A tenyészállományban megtalálható a szőke, a vörös és a fecskehasú, azaz mindhárom fajtaváltozat. A mangalica tenyésztés célja az egyes fajtaváltozatok fajtatisztán történő megőrzése, tenyésztése, továbbá ezen különleges, egyedi ízvilágú és minőségű alapanyagok előállítása és feldolgozása.
+36 47 350 205
info@tokajmangalica.com
Tokaj, Magyarország
Instagram Feed
Search
 

A Mangalicáról

A Mangalicáról

A mangalica a XIX. században a Kárpát-medencében kialakult sertésfajta, amelyet húsminősége tett világhírűvé.

A múlt század derekán a fogyasztói szokásoknak köszönhetően – amelyek a sovány sertéshúst részesítették előnyben – szinte teljesen eltűnt a fajta. Az utolsó 200 db állat megmentését annak köszönheti, hogy a szakemberek rájöttek, hogy az iberico spanyol sertésfajta szinte megegyezik a mangalicával, húsa pedig rendkívüli értéket képvisel. Magyarországon ekkor indult az újratenyésztése.

A fehér sertéshez képest kedvezőbb élettani hatásait és fogyasztás során magasabb élvezeti értékét a mangalica lassú növekedése okozza, mely következtében a vitaminoknak és ásványi anyagoknak kellő idő áll rendelkezésre beépülni az állat szöveteibe.

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokból, pl. telítetlen zsírsavakból a mangalica húsa többet tartalmaz, melyek csökkentik a vér LDL koleszterin, illetve triglicerid szintjét, mivel nem tapadnak az érfalra és károkozás nélkül kiürülnek az emberi szervezetből. Tudományos kísérleti programok eredményei igazolják a mangalica hús fogyasztásának a gyógyításban, illetve a betegségek megelőzésében elért pozitív hatásait.

Sorry, the comment form is closed at this time.